Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak z ananasem po chińsku

Składniki na 4 porcje:
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka ananasa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta imbiru (niekoniecznie)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do potraw chińskich
Filety pokrój na kawałki i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem przesmaż na oleju w głębokiej patelni. Dodaj sos sojowy, pokrojonego dość drobno ananasa oraz większą część syropu z puszki. Całość zagotuj na małym ogniu, zapraw mąką rozprowadzoną pozostałym syropem lub przyprawą do potraw chińskich, Doprowadź do wrzenia, a na koniec posól i ewentualnie dopraw imbirem.

Podawaj z ryżem i surówką z cykorii lub zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...