Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po australijsku

Składniki:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej zielonej melisy
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • cukier
Umyte i osuszone filety lekko zbij tłuczkiem, po czym ułóż w salaterce. Cytryny dokładnie umyj, sparz, osusz; z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Kurczaka posyp łyżeczką otartej skórki cytrynowej, skrop łyżką soku z cytryny. Tak przygotowaną salaterkę przykryj i postaw na godzinę w chłodnym miejscu. Schłodzone mięso lekko posól, posyp lekko pieprzem, obtocz w mące i usmaż na stopionym maśle. Potem przełóż do rondla, wlej bulion, dodaj pozostałą skórkę z cytryny i duś pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut.

Cytrynę obierz, pokrój w plasterki, usuń pestki i pod koniec duszenia włóż do kurczaka. Dodaj natkę pietruszki i przez chwilę duś wszystkie składniki w razie potrzeby dopraw do smaku.

Przed podaniem posyp posiekaną świeżą, pełną aromatu melisą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...