Składniki:- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanej zielonej melisy
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- cukier
Umyte i osuszone filety lekko zbij tłuczkiem, po czym ułóż w salaterce. Cytryny dokładnie umyj, sparz, osusz; z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Kurczaka posyp łyżeczką otartej skórki cytrynowej, skrop łyżką soku z cytryny. Tak przygotowaną salaterkę przykryj i postaw na godzinę w chłodnym miejscu. Schłodzone mięso lekko posól, posyp lekko pieprzem, obtocz w mące i usmaż na stopionym maśle. Potem przełóż do rondla, wlej bulion, dodaj pozostałą skórkę z cytryny i duś pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut.
Cytrynę obierz, pokrój w plasterki, usuń pestki i pod koniec duszenia włóż do kurczaka. Dodaj natkę pietruszki i przez chwilę duś wszystkie składniki w razie potrzeby dopraw do smaku.
Przed podaniem posyp posiekaną świeżą, pełną aromatu melisą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz