- 4 grube kotlety wieprzowe z tłuszczykiem
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa
- 1 duża lub 2 małe cebule, obrane i posiekane
- 2 słodkie jabłka pokrojone na ósemki i przynajmniej 3 małe słodkie jabłka w całości
- kilka świeżych liści szałwii
- kilka jagód jałowca, zgniecionych płazem noża
- szklanka wytrawnego cydru
Rozgrzej piekarnik do 200 o C. Na dużej patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej oliwę i obsmaż kotlety z obu stron na dużym ogniu, żeby były chrupiące. Zmniejsz płomień, dosmaż je jeszcze, aż będą rumiane i zdejmij z patelni. Usmaż cebulę na tłuszczu wytopionym z kotletów, aż się zrumieni, a następnie dodaj jabłka i szałwię (dosłownie kilka listków, bo ma bardzo intensywny aromat) oraz jagody jałowca. Włóż kotlety z powrotem na patelnię wraz z całymi jabłkami. Zalej taką ilością cydru, żeby przykrył mięso, dopraw do smaku i wstaw na około pół godziny do piekarnika, żeby mięso i jabłka były miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz