Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Paj pasterski

liczba osób: 6
Kuchnia brytyjska

Składniki:
  •  2 łyżki oleju
  •  1 posiekana cebula
  •  2 pokrojone marchewki
  •  1 posiekana łodyga selera naciowego
  •  150 g masła
  •  1 kg mielonej baraniny
  •  30 ml bulionu wołowego
  •  1 kostka bulionu jagnięcego
  •  1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  •  1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
  •  500 g ugotowanych ziemniaków
  •  sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  •  100 ml mleka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Na średnim ogniu rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Smaż cebulę aż stanie się miękka i rumiana. Usuń ją z patelni i odłóż. Dodaj marchew i seler. Smaż aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Usuń z patelni i odłóż. Rozgrzej na patelni drugą łyżkę oleju i 50 g masła. Niech masło się spieni. Dodaj mieloną baraninę i mieszając, pozwól jej się zrumienić. Dodaj marchew oraz seler i zamieszaj. Wlej bulion wołowy i dodaj pokruszoną kostkę rosołową. Dokładnie zamieszaj. Dodaj tymianek i natkę, zamieszaj. Utłucz ziemniaki z pozostałym masłem w czystym naczyniu. Dopraw solą, pieprzem i dodaj smażoną cebulę. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu. Niech powstanie równomierna warstwa. Na wierzchu połóż tłuczone ziemniaki. Widelcem uformuj spiczaste „fale”. Umieść naczynie w piekarniku i piecz 30 minut lub do czasu, gdy wierzch się zrumieni. Podawaj w naczyniu żaroodpornym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...