Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 posiekana cebula
- 2 pokrojone marchewki
- 1 posiekana łodyga selera naciowego
- 150 g masła
- 1 kg mielonej baraniny
- 30 ml bulionu wołowego
- 1 kostka bulionu jagnięcego
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 ml mleka
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Na średnim ogniu rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Smaż cebulę aż stanie się miękka i rumiana. Usuń ją z patelni i odłóż. Dodaj marchew i seler. Smaż aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Usuń z patelni i odłóż. Rozgrzej na patelni drugą łyżkę oleju i 50 g masła. Niech masło się spieni. Dodaj mieloną baraninę i mieszając, pozwól jej się zrumienić. Dodaj marchew oraz seler i zamieszaj. Wlej bulion wołowy i dodaj pokruszoną kostkę rosołową. Dokładnie zamieszaj. Dodaj tymianek i natkę, zamieszaj. Utłucz ziemniaki z pozostałym masłem w czystym naczyniu. Dopraw solą, pieprzem i dodaj smażoną cebulę. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu. Niech powstanie równomierna warstwa. Na wierzchu połóż tłuczone ziemniaki. Widelcem uformuj spiczaste „fale”. Umieść naczynie w piekarniku i piecz 30 minut lub do czasu, gdy wierzch się zrumieni. Podawaj w naczyniu żaroodpornym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz