Kuchnia japońska
Składniki:
- 185 ml mirinu
- 125 ml sake
- 225 g jasnej pasty miso (dostępnej w orientalnych delikatesach i supermarketach)
- 225 g cukru
- 4 filety (po 225 g) z czarnego dorszyka
- marynowane plasterki imbiru (dostępne w orientalnych delikatesach i supermarketach)
Wymieszaj mirin z sake w średnim rondlu. Pogotuj 20 sekund na średnim ogniu, by odparować alkohol. Dodaj pastę miso i rozmieszaj drewnianą łyżką, aż zupełnie się rozpuści. Dosyp cukier, zwiększ ogień i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i odstaw, żeby sos wystygł. Ułóż filety na talerzu albo w misce i natrzyj je marynatą, zachowując kilka łyżek sosu w miseczce do podania. Przykryj plastikową folią naczynie z rybą i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika do 200 stopni C. Zetrzyj nadmiar marynaty z filetów papierowym ręcznikiem. Wstaw rybę pod grzałkę i piecz, aż się zrumieni, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze 10-15 minut, aż filety pośrodku zmatowieją. Podgrzej zachowany sos i podaj gorące filety z sosem i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz