- rozwałkowane kruche ciasto na spód
- 300 ml pełnotłustego mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 duże wiejskie jajka
- 2 duże żółtka z wiejskich jajek
- 80 g drobnego cukru
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190oC. Wyłóż foremkę do tart ciastem i piecz 15 minut, aż będzie matowe i lekko zrumienione. Wyjmij blachę i zmniejsz temperaturę do 160oC. W średnim rondlu podgrzej mleko ze śmietaną prawie do wrzenia i zdejmij rondel z ognia. Utrzyj w misce jajka i żółtka z cukrem. Zalej je gorącym mlekiem ze śmietaną stale delikatnie mieszając. Przelej wszystko na spód i zetrzyj na wierzch trochę gałki muszkatołowej. Piecz 40 minut, aż wypełnienie się zetnie. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz