Składniki:
- 25 g masła plus odrobina do wysmarowania formy
- 8 kromek pieczywa
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 350 ml pełnotłustego mleka
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
- 25 g cukru
- starta gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Posmaruj formę masłem. Odetnij skórkę z każdej kromki. Posmaruj każdą kromkę z jednej strony masłem i przekrój na pół, aby powstały dwa trójkąty. Ułóż w formie warstwę pieczywa – posmarowaną masłem stroną do góry – dodaj rodzynki, posyp cynamonem. Powtórz te czynności aż wykorzystasz całe pieczywo. Zakończ warstwą chleba. Na wolnym ogniu podgrzej w rondlu mleko ze śmietaną aż zacznie wrzeć, lecz nie pozwól, by się zagotowało. Wbij jajka do miski, wsyp 3 cukru i lekko ubij, aż kolor zblednie. Dodaj ciepłe mleko ze śmietaną i dokładnie zamieszaj. Zalej kremem pieczywo i odstaw na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz 30-40 minut aż krem stężeje, a pieczywo stanie się złocistobrązowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz