- 2 garście kuskusu
- sok z 1 cytryny
- sok z 2 pomarańczy i jedna cała pomarańcza
- owocowa oliwa
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- garść pokrojonych resztek mięsa z pieczonego kurczaka
- garść posiekanego świeżego szczypiorku
- garść świeżych liści bazylii
- garść kiełków groszku
Przygotowanie:
Wsyp kuskus do miski i zalej wrzątkiem (powinno być go 2 cm więcej niż kuskusu). Odstaw miskę na 15 minut, aż kuskus wchłonie płyn. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką sok z cytryny, dwóch pomarańczy i oliwę z solą i mielonym pieprzem. Zalej kuskus dressingiem, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie obierz trzecią pomarańczę ze skórki i białej gorzkiej warstwy. Wytnij cząstki pomarańczy i dodaj razem z mięsem do kuskusu. Delikatnie przemieszaj. Rozłóż kiełki groszku na dwa talerze i nałóż na nie porcje sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz