- 4 kotlety z karkówki jagnięcej
- mąka pszenna do obtoczenia
- oliwa
- 3 cebule, obrane i pokrojone w piórka
- 2-3 duże korzenie pasternaku, obrane i pokrojone na kawałki
- 6 dużych ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na połówki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 6-8 gałązek rozmarynu
- 6-8 małych ziemniaków, przekrojonych na połówki
Rozgrzej piekarnik do 170oC. Obtocz kawałki jagnięciny w mące. Rozgrzej oliwę w płytkim rondlu z pokrywką, który można wstawić do piekarnika, ułóż w nim jagnięce kotlety i obsmaż, aż się zrumienią z obu stron. Wyjmij jagnięcinę z rondla i odłóż na bok. Do tego samego rondla włóż cebulę, pasternak oraz czosnek i podsmaż w 2-3 minuty. Dobrze dopraw solą oraz pieprzem i dodaj rozmaryn. Włóż kawałki mięsa z powrotem do rondla, obłóż je ziemniakami, dopraw solą oraz pieprzem i zalej taką ilością wody, żeby przykryła zawartość rondla. Wytnij z papieru do pieczenia koło o średnicy rondla i ułóż je na mięsie i warzywach, a następnie przykryj pokrywką. Duś mniej więcej przez godzinę w piekarniku, aż mięso będzie miękkie.
Wszystko pyszne, ale z tego co wiem jagnięciny się nie pieprzy.
OdpowiedzUsuń