Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Lody z owocami na gorąco

Składniki:
  •  250 g śliwek bez pestek albo innych sezonowych miękkich owoców (jeżyn, malin, borówek amerykańskich)
  •  1-2 łyżki cukru trzcinowego
  •  1 szklanki wody
  •  kilka całych goździków
  •  kawałek kory cynamonowej
  •  świeży liść laurowy
  •  500 ml dobrych lodów waniliowych

Przygotowanie:
Włóż owoce do dużego płaskiego rondla, ustaw na średnim ogniu i posyp cukrem. Zalej wodą, dodaj przyprawy, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj 6-7 minut, aż śliwki nieco się rozpadną, a cukier zmiesza się z sokami. Podawaj w miseczkach porcje bardzo zimnych lodów z owocami, polane sokiem z rondla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...