Szukaj przepisów

środa, 10 października 2012

Tarta melasowa

Spód:
  •  225 g białej mąki pszennej
  •  150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  •  1 żółtko z wiejskiego jajka
  •  1 łyżka drobnego cukru
  •  ok. 2 łyżek lodowatej wody

Wypełnienie:
  •  700 g jasnego syropu melasowego (golden syrup)
  •  175 g miękiszu świeżej białej bułki
  •  skórka otarta z 3 cytryn
  •  2 wiejskie jajka, roztrzepane

Przygotowanie:
 Wsyp mąkę do naczynia malaksera, dodaj masło i miksuj pulsacyjnie, aż będą miały konsystencję tartej bułki. Dodaj żółtko, cukier oraz około 2 łyżek lodowatej wody i mieszaj pulsacyjnie, aż składniki się połączą. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat. Krótko zagnieć, a następnie owiń plastikową folią i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Wyłóż ciastem płytką foremkę do tart z ruchomym dnem o średnicy 25 cm. Dociśnij ciasto do ścianek i ponakłuwaj cały spód widelcem. Przejedź wałkiem po krawędziach foremki, żeby odciąć nadmiar ciasta. (Zachowaj skrawki do dekoracji.) Podgrzej syrop melasowy w rondlu na małym ogniu, aż będzie rzadki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj bułkę oraz skórką z cytryny. Dodaj jajka i starannie wszystko wymieszaj. Przelej melasową mieszankę na spód z ciasta. Rozwałkuj resztki ciasta, potnij na wąskie paski i ułóż w kratkę na tarcie. Piecz ją 45-50 minut, aż wypełnienie lekko się zestali i zezłoci. Odstaw tartę na metalową kratkę, żeby wystygła przed pokrojeniem na porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...