- 4 piersi kurczaka
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 cebula pokrojona na cienkie plastry
- 1 marchewka, pokrojona na kawałki
- 1 łodyga selera, pokrojona na kawałki
- 6 całych ziaren pieprzu
- 1 świeży liść laurowy
- woda
- 55 g masła
- 30 g mąki pszennej
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- puszka (220 g) „kasztanów wodnych” (ponikła słodkiego)
- 1 mały brokuł, pokrojony w różyczki i zblanszowany
- 1 żółtko wielskiego jajka, rozkłócone
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- trochę soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
- gotowana marchewka
Włóż do dużego rondla piersi kurczaka, posiekaną cebulę, marchewkę, seler, ziarna pieprzu oraz liść laurowy i dolej tyle wody, by przykryć składniki. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj 30-45 minut, aż mięso będzie ugotowane. Wyjmij je z garnka i przechowaj w cieple. Przecedź bulion do dzbanka z miarką i również odstaw na bok. Rozgrzej połowę masła na małym ogniu w dużym rondlu i dosyp mąkę. Mieszaj, aż zasmażka będzie gładka. Stopniowo dolewaj porcjami zachowany bulion, starannie mieszając. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Dodaj kasztany i brokuły. Wymieszaj żółtko ze śmietaną i dodaj do sosu. Dolej odrobinę soku z cytryny, wymieszaj i spróbuj. Pokrój ugotowane mięso kurczaka i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. W drugim rondlu rozgrzej resztę masła i usmaż plasterki cebuli, aż będzie miękka i rumiana. Podawaj kurczaka z cebulą, natką pietruszki i gotowaną marchewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz