Szukaj przepisów

czwartek, 4 października 2012

Zupa z czerwonej soczewicy z fetą i wędzonym łososiem

Składniki:
(na 4 porcje)
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 200g sera feta (oryginalnego greckiego)
  • kilka liści bazylii
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 4 łyżeczki kaparów (z zalewy octowej)
  • 100g wędzonego łososia
  • sól

do dekoracji
  • płatki chilli
  • czubki bazylii

Przygotowanie:
Soczewicę zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 25 minut. Zdjąć z ognia, dodać fetę, ostrą paprykę i liście bazylii, zmiksować przy użyciu blendera. Dodać kapary i pokrojonego w cienkie paski łososia, doprawić solą do smaku, dokładnie wymieszać. Podawać udekorowane płatkami chilli i czubkami bazylii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...