Szukaj przepisów

czwartek, 11 października 2012

Wątróbka po wenecku

Składniki:
  •  3 słodkie cebule, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
  •  3 łyżki oliwy do smażenia
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  •  40 g masła
  •  8 cienkich plastrów wątroby cielęcej, pokrojonej w drobną kostkę
  •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •  2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:
 Na małym ogniu usmaż cebulę na oliwie, aż się zrumieni i zmięknie – to może potrwać około 30 minut. Dopraw ją solą oraz świeżo mielonym pieprzem i przełóż do miski. Mocno rozgrzej na patelni masło, aż zacznie dymić. Dopraw wątróbkę solą oraz pieprzem i szybko obsmaż na maśle. Przełóż wątróbkę na cedzak i osącz. Wrzuć podsmażoną cebulę na patelnię po wątróbce i krótko dosmaż, aż będzie mocno brązowa. Dodaj wątróbkę wraz natką pietruszki, a na koniec wmieszaj ocet winny.

2 komentarze:

  1. Wątróbkę soli się PO smażeniu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Czy tak trudno to zrozumieć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest oryginalny przepis Nigela - więc przepisu się nie zmienia.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...