- 3 słodkie cebule, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- sól i świeżo mielony pieprz
- 40 g masła
- 8 cienkich plastrów wątroby cielęcej, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Na małym ogniu usmaż cebulę na oliwie, aż się zrumieni i zmięknie – to może potrwać około 30 minut. Dopraw ją solą oraz świeżo mielonym pieprzem i przełóż do miski. Mocno rozgrzej na patelni masło, aż zacznie dymić. Dopraw wątróbkę solą oraz pieprzem i szybko obsmaż na maśle. Przełóż wątróbkę na cedzak i osącz. Wrzuć podsmażoną cebulę na patelnię po wątróbce i krótko dosmaż, aż będzie mocno brązowa. Dodaj wątróbkę wraz natką pietruszki, a na koniec wmieszaj ocet winny.
Wątróbkę soli się PO smażeniu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Czy tak trudno to zrozumieć?
OdpowiedzUsuńTo jest oryginalny przepis Nigela - więc przepisu się nie zmienia.
Usuń