- jajka 6
- płatki migdałowe 50 g
- cebula 1 mała
- świeża kolendra 1/2 pęczka
- gęsta śmietana 22% 1 łyżka
- tłuszcz (olej lub klarowane masło) do smażenia
- całe migdały kilka
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Zdecydowanym ruchem doświadczonego samuraja przekroić je ostrym nożem, tak, aby nie pokruszyć skorupki. Delikatnie wydłubać zawartość. Posiekać ją drobno z cebulą i kolendrą. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Płatki migdałowe zrumienić na patelni. Całe migdały sparzyć wrzątkiem i obierać ze skórki. Zrumienić je na patelni a potem obtoczyć w soli. Napełnić skorupki farszem. Wierzch przykryć płatkami migdałowymi lekko je dociskając. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Włożyć połówki jajek, migdałami do dołu. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Na każdej połówce jajka ułożyć całe migdały w soli.
Czas 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz