- mąka 100g
- masło 70g
- cukier puder 30g
- żółtka 3-4
masa serowa:
- twaróg 600g
- masło do masy 100g
- cukier kryształ 120g
- jajka 1-2
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- rodzynki 1/3 szklanki
- skórka pomarańczowa 1 łyżka
- śmietana 22% 1 łyżka
- mąka do masy 1 łyżka
- domowy cukier waniliowy
Ubić białka na sztywną pianę. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodawać cukier, cały czas ubijając. Gdy masa będzie biała i pulchna dodać po łyżce twaróg, śmietanę, bakalie i cukier waniliowy. Wmieszać delikatnie pianę z białek (najpierw 1/3 a potem resztę). Dodać mąkę ziemniaczaną i starannie wymieszać. Na wyjęty z piekarnika, podpieczony spód wlać masę serową. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec sernik godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku. Po pół godzinie uchylić drzwiczki piekarnika. Wyjąć sernik gdy zupełnie wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz