Szukaj przepisów

czwartek, 20 lutego 2014

Sernik wielkanocny Magdy Gessler

Ciasto kruche na spód:
  • mąka 100g
  • masło 70g
  • cukier puder 30g
  • żółtka 3-4

masa serowa:
  • twaróg 600g
  • masło do masy 100g
  • cukier kryształ 120g
  • jajka 1-2
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • rodzynki 1/3 szklanki
  • skórka pomarańczowa 1 łyżka
  • śmietana 22% 1 łyżka
  • mąka do masy 1 łyżka
  • domowy cukier waniliowy
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki. Przepuścić ser przez maszynkę 2 razy. Kruchym ciastem wylepić spód i boki blaszki. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Ubić białka na sztywną pianę. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodawać cukier, cały czas ubijając. Gdy masa będzie biała i pulchna dodać po łyżce twaróg, śmietanę, bakalie i cukier waniliowy. Wmieszać delikatnie pianę z białek (najpierw 1/3 a potem resztę). Dodać mąkę ziemniaczaną i starannie wymieszać. Na wyjęty z piekarnika, podpieczony spód wlać masę serową. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec sernik godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku. Po pół godzinie uchylić drzwiczki piekarnika. Wyjąć sernik gdy zupełnie wystygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...