- kaczka 1
- wątróbka drobiowa 300 g
- duże jabłka 2
- pomarańcza 1
- cebula 3
- mała bułka 1
- masło 1 łyżka
- majeranek 4 łyżki
- majeranek świeży 3-4 gałązki
- ziele angielskie kilka ziaren
- listek laurowy
- białe wino 2 szklanki
- sól i pieprz
Przygotować farsz. Pokroić bułkę w małą kostkę. Podsmażyć grzanki na maśle. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę. Pomarańczę odfiletować i pokroić na małe cząstki. Cebule posiekać. Posiekać wątróbkę. Wymieszać składniki farszu. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem, zaszyć bawełnianą nicią. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać połową wina. Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 1 godzinę na każdy kilogram kaczki, polewając co 20 minut sosem z pieczenia i winem. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć kaczę, obłożyć kilkoma listkami laurowymi. Wyjąć i posypać majerankiem.
Czas 2 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz