Szukaj przepisów

poniedziałek, 24 lutego 2014

Pstrąg w sosie szafranowym Magdy Gessler

Składniki:
  • filet z pstrąga 4
  • czosnek 2 ząbki
  • woda 250 ml
  • wywar rybny 2 łyżki
  • serek mascarpone 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • świeży, drobno posiekany tymianek garść
  • nitki szafranu szczypta
  • świeżo mielona sól morska
  • pieprz
  • oliwa
Pstrąga umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zamarynować na 15 min w oliwie, soli i pieprzu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rybę z rozgniecionymi, nieobranymi ząbkami czosnku. Polać pstrąga resztą marynaty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Wymieszać w szklance wodę z wywarem rybnym, odrobiną oliwy, szafranu i odstawić na parę minut. Wylać wszystko na patelnię i zagotować. Dodać masło, wymieszać dokładnie i gotować aż zgęstnieje. Odstawić z gazu, dodać mascarpone i wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Upieczoną rybę polać sosem i podawać z grzankami.

Czas 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...