- mleko 2 szklanki
- kasza jaglana gierczycka 300 g
- sól
- masło do posmarowania formy
- twarożek z Jędrzejowa lub Chmielnika 300 g
- jabłka łąckie 4
- cukier
- cynamon
- mielone goździki
- Na kruszonkę:
- masło 50 g
- mąka 3/4 szklanki
- cukier do kruszonki 5 łyżek
- cynamon do kruszonki 1 łyżeczka
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Połowę kaszy wkładamy na dno. Na niej rozprowadzamy połowę twarożku. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki – ich połowę układamy na serku. Posypujemy owoce cukrem oraz cynamonem i goździkami. Potem znów kładziemy warstwę sera i owoców, a na wierzchu rozsypujemy resztę kaszy.
Masło, mąkę i cukier z cynamonem zagniatamy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch zapiekanki.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy, aż kruszonka się zarumieni (około 40 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz