- ocet jabłkowy pół szklanki
- białe wino 1 szklanka
- goździki 4
- liście laurowe 2
- ziele angielskie 4 ziarna
- gorczyca 1 łyżeczka
- szynka wieprzowa (a jak ktoś lubi bardziej kleiste, to łopatka) 1kg
- masło 80g
- sól i pieprz
- mąka pszenna 2 łyżki
- cebula 3-4
- smalec 3 łyżki
Składniki na zalewę zagotować i ostudzić. Zalać mięso i marynować przez całą noc. Zapeklowane mięso opłukać w dużej ilości wody. Odsączyć. Oprószyć solą i mąką. Rozgrzać na dużej patelni smalec i obsmażyć na nim mięso na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla dodając kilka łyżek wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu. Pokroić cebulę w talarki i usmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do mięsa po godzinie. Mięso polać sosem z marynaty i dusić jeszcze około półtorej godziny aż pieczeń będzie miękka. Na samym końcu dodać do sosu 80 g masła. Wyjąć miękkie mięso i pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien. Ułożyć na półmisku i polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną zasmażoną albo z surówką z warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz