Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Kus kus z warzywami Magdy Gessler

Składniki:
  • kus kus 2 szklanki
  • bakłażan 1
  • papryka czerwona 2
  • seler naciowy 4 gałązki
  • oliwa do smażenia
  • czosnek 4 ząbki
  • sok z 1 cytryny
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • bulion warzywny 3 szklanki
  • sól i pieprz
Bakłażana pokroić w kostkę. Posolić i odstawić na sicie na 15 minut. Opłukać, osuszyć. Seler pociąć na mniejsze kawałki. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić na kawałki. Zalać kus kus wrzącym bulionem. Przykryć. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć czosnek, po chwili dodać seler i paprykę, smażyć chwilę. Dodać bakłażany. Smażyć aż zmiękną. Dodać zioła prowansalskie. Przegarnąć widelcem kus kus dolewając 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Warzywa posolić i oprószyć pieprzem. Podawać warzywa na kus kusie. Uwaga: zamiast smażyć warzywa można je upiec grillu.

Czas 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...