- pomidory 12 sztuk
- szalotka 4
- czosnek 2 ząbki
- musztarda Dijon 1 łyżka
- sos sojowy 1 łyżka
- cukier 1/2 łyżeczki
- kapary 1 łyżka
- świeża bazylia lub szczypiorek garść listków
- oliwa 1 łyżka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sos Tabasco do smaku
- kwiaty jadalne (bratki, róże, nagietki, nasturcje, do wyboru) do dekoracji
Nagrzać piekarnik do 120°C. Przeciąć pomidory na pół wzdłuż i wyciąć rdzeń łodygi i usunąć nasiona pozostawiając miąższ. Ułożyć pomidory stroną cięcia na blasze wyłożonej pergaminem. Umieścić blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika. Suszyć je w piekarniku przez 3 godziny.
Szalotki obrać i drobno posiekać. Zagotować wodę i przelać wrzątkiem szalotki, ostudzić zimną wodą. Osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Ostudzić i posiekać podsuszone pomidory. Posiekać kapary, dodać do pomidorów. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.
Przygotować dressing: musztardę połączyć z sosem sojowym, oliwą, kilkoma kroplami Tabasco. Dodać posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Tatara formować za pomocą okrągłego, małego naczynia kładąc na środku talerza. Skropić dressingiem, posypać ziołami i płatkami kwiatów jadalnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz