Szukaj przepisów

poniedziałek, 17 lutego 2014

Tatar z pomidora Magdy Gessler

Składniki:
  • pomidory 12 sztuk
  • szalotka 4
  • czosnek 2 ząbki
  • musztarda Dijon 1 łyżka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • kapary 1 łyżka
  • świeża bazylia lub szczypiorek garść listków
  • oliwa 1 łyżka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • sos Tabasco do smaku
  • kwiaty jadalne (bratki, róże, nagietki, nasturcje, do wyboru) do dekoracji
Niezwykle smakowita alternatywa dla tatara z wołowiny.

 Nagrzać piekarnik do 120°C. Przeciąć pomidory na pół wzdłuż i wyciąć rdzeń łodygi i usunąć nasiona pozostawiając miąższ. Ułożyć pomidory stroną cięcia na blasze wyłożonej pergaminem. Umieścić blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika. Suszyć je w piekarniku przez 3 godziny.

Szalotki obrać i drobno posiekać. Zagotować wodę i przelać wrzątkiem szalotki, ostudzić zimną wodą. Osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Ostudzić i posiekać podsuszone pomidory. Posiekać kapary, dodać do pomidorów. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.

Przygotować dressing: musztardę połączyć z sosem sojowym, oliwą, kilkoma kroplami Tabasco. Dodać posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Tatara formować za pomocą okrągłego, małego naczynia kładąc na środku talerza. Skropić dressingiem, posypać ziołami i płatkami kwiatów jadalnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...