Szukaj przepisów

wtorek, 18 lutego 2014

Pasztet z kaczki z sosem karminowym Magdy Gessler

Składniki:
  • cała kaczka (z podrobami) 1
  • wątróbka cielęca 300g
  • wątróbka z gęsi 3
  • słonina 60g
  • 100 g pieczarek lub 10 g suszonych grzybów
  • włoszczyzna 100g
  • średnia cebula 1
  • żółtka 2
  • jajka 3
  • czerstwe kajzerki 2
  • tłuszcz do posmarowania formy 30g
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • liść bobkowy 1/2
  • gałka muszkatołowa
  • sproszkowany imbir
Sos:
  • żurawina lub porzeczki 200g
  • barszcz 200ml
  • cukier 80g
  • goździki 2
  • ziarna gorczycy 1 łyżka
  • cynamon szczypta
  • mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
Kaczkę podzielić na 4 części. Warzywa, mięso z podrobami (bez wątróbki), słoninę, przyprawy zalać wodą i gotować powoli na małym ogniu. Po 30 minutach wyjąć słoninę i dodać sól. Gdy mięso zmięknie, ostudzić je a następnie oddzielić od kości.

Pokroić w plasterki pieczarki i cebulę. Włożyć je do rondla, dodać wątróbki. Zalać wrzącym wywarem z gotowania mięsa (tylko tyle wywaru, aby przykrył wątróbki) i dusić 10 minut pod przykryciem.

Bułkę namoczyć w zimnym wywarze. Dużą formę pasztetową posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plasterkami słoniny. Mięso z kaczki, pieczarki z cebulą, wątróbkę cielęcą, bułkę przepuścić przez maszynkę 2 razy, za drugim razem przez gęstsze sitko. Dodać 2 żółtka, 3 jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i imbir do smaku. Wyrobić starannie na pulchną masę.

Włożyć do formy, ugnieść, w środek masy wcisnąć kawałki wątróbki gęsiej. Zamknąć pokrywę lub przykryć formę folią aluminiową i piec w kąpieli wodnej około półtorej godziny. Gdy brzegi pasztetu lekko się zarumienią, wyjąć go z kąpieli wodnej i ostudzić. Letni pasztet wyjąć na talerz. Żurawinę z cukrem przetrzeć do barszczu. Zagotować barszcz z przyprawami i zagęścić go mąką ziemniaczaną. Podawać pasztet z sosem udekorowany świeżymi żurawinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...