- mięso z raków, drobno posiekane 150 g
- kumin 1 łyżeczka
- curry 1 łyżeczka
- nasiona kopru 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- smalec 2 łyżki
- żółtka 12
- śmietana 18% 6 łyżek
- mąka 500 g
- ocet 10% 1 łyżka
- smalec do smażenia 1 kg
- sos chili 2 łyżki
- miód płynny lipowy 4 łyżki
- sok pomarańczowy 2 łyżki
- skórka z pomarańczy 2 łyżki
- imbir świeży mały kawałek
- kolendra świeża garść
Smalec utrzeć aż uzyska konsystencję śmietany, wbić żółtka, dodać sól, ocet, śmietanę, mąkę, i wyrobić doskonale gładkie i elastyczne ciasto. Wgnieść w ciasto drobno posiekane mięso raków, kumin, curry i koper. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, nie podsypując za dużo mąki. Kroić radełkiem lub nożem na paski 3 cm szerokości i 15 cm długości. Każdy pasek ciasta nakroić w środku na długości 5 cm i przewijać przez otwór jeden z końców paska. Rozgrzać tłuszcz, surowe faworki oczyścić pędzelkiem z mąki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z dipem. Znakomite na przekąskę lub do lampki wina lub szklanki piwa.
Dip:
Obrać i utrzeć imbir, wymieszać z pozostałymi składnikami na końcu dodać posiekaną kolendrę.
Czas 1 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz