Szukaj przepisów

czwartek, 27 lutego 2014

Domowe ciasteczka z cukrem Magdy Gessler

Składniki:
  • mąka pszenna tortowa 500 g
  • cukier 200 g
  • masło 100 g
  • jajka 2
  • śmietana 22% 1 łyżka
  • sól szczypta
Do miski wsypać mąkę, 100 g cukru, dodać masło, 1 jajko i śmietanę. Dodać szczyptę soli i wszystko zmiksować. Uformować z ciasta dużą kulę i na godzinę włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć pergaminem. Podzielić ciasto na mniejsze części. Rozwałkować i wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze.

Pozostałe jajko rozbić oddzielając żółtko od białka. Roztrzepać białko i posmarować nim ciasteczka. Posypać cukrem.

Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.

Czas 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...