Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Beza waniliowo-migdałowa Magdy Gessler

beza:
  • białka jaj kurzych szklanka
  • cukier puder 300 g
krem:
  • masło 400 g
  • sól szczypta
  • śmietana 36 % 300 ml
  • płatki migdałowe lekko uprażone 200 g
  • likier cointreau 100 ml
  • spirytus 20 ml
Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Na pergaminie uformować łyżką małe krążki. Piec je w temp. 140 st. C około 50 min.W tym czasie przygotować krem migdałowy: masło z cukrem ucierać, aż masa nabierze białego koloru. Dodać śmietanę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dosypać płatki migdałowe i dodać alkohol oraz szczyptę soli dla złamania smaku.

Upieczone, wystudzone bezy przełożyć kremem, udekorować migdałami i oprószyć cukrem pudrem.

Czas 1 godz. 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...