beza:
- białka jaj kurzych szklanka
- cukier puder 300 g
krem:
- masło 400 g
- sól szczypta
- śmietana 36 % 300 ml
- płatki migdałowe lekko uprażone 200 g
- likier cointreau 100 ml
- spirytus 20 ml
Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Na pergaminie uformować łyżką małe krążki. Piec je w temp. 140 st. C około 50 min.W tym czasie przygotować krem migdałowy: masło z cukrem ucierać, aż masa nabierze białego koloru. Dodać śmietanę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dosypać płatki migdałowe i dodać alkohol oraz szczyptę soli dla złamania smaku.
Upieczone, wystudzone bezy przełożyć kremem, udekorować migdałami i oprószyć cukrem pudrem.
Czas 1 godz. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz