Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Zakwas na żur Magdy Gessler

Składniki:
  • mąka żytnia 250 g
  • czosnek kilka ząbków
  • liść laurowy 1
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • razowy chleb ze skórką/drożdże 1/2 kromki/10 g
sypać mąkę do kamiennego garnka, po czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ciasto ostygnie, wlać 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, włożyć kromkę chleba lub drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce.

Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...