Szukaj przepisów

wtorek, 25 lutego 2014

Kiszone cytryny Magdy Gessler

Składniki:
  • ekologiczne, niewoskowane cytryny 5
  • sok z cytryny z 3 szt.
  • gruboziarnista sól kilka łyżek
  • liść laurowy 2
Wyszorowane cytryny poprzekrawać na cztery części tak, aby ćwiartki były połączone u podstawy. Ponacierać obficie solą od wewnątrz. Włożyć cytryny do słoika, po każdej przesypując solą. Cytryny powinny być ciasno upchnięte w słoiku. Posypać solą z wierzchu. Z boku wsunąć listki laurowe. Wlać sok z cytryn, dopełnić przegotowaną wodą. Cytryny przycisnąć, tak, by były zanurzone. Zakręcony szczelnie słoik odstawić w chłodne miejsce. Cytryny są gotowe po miesiącu.

Czas 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...