Składniki:
- nóżki kurczaka (pałki) 8
- olej roślinny 150 ml
- masło 20g
- posiekane szalotki 200g
- pieczarki pokrojone 200g
- listki świeżego tymianku garstka
- czerwone wino 300ml
- rosół z kury 300ml
- natka pietruszki posiekana garstka
- sól i pieprz
- mąka 25 g
- listek laurowy
Nagrzać piekarnik do 180C. Pałki włożyć do miski, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć mąką. Umieścić na tacy i usunąć nadmiar mąki. W naczyniu żaroodpornym postawionym na ogniu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka na złoto. Kurczaka wyjąć na tacę. Rozpuścić masło razem z olejem. Smażyć szalotki 3-4 minuty. Dodać pieczarki i tymianek i smażyć aż grzyby zrumienią się na złoto. Dodać mąkę strzepaną wcześniej z kurczaka, smażyć mieszając 2 minuty. Dodać wino, rosół i połowę pietruszki. Zagotować cały czas mieszając. Dodać listek laurowy. Włożyć do naczynia kurczaka, przykryć i piec 45 minut. Podawać posypane pozostałą pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz