Szukaj przepisów

poniedziałek, 17 lutego 2014

Coq au vin w burgundzie Magdy Gessler


Składniki:
  • nóżki kurczaka (pałki) 8
  • olej roślinny 150 ml
  • masło 20g
  • posiekane szalotki 200g
  • pieczarki pokrojone 200g
  • listki świeżego tymianku garstka
  • czerwone wino 300ml
  • rosół z kury 300ml
  • natka pietruszki posiekana garstka
  • sól i pieprz
  • mąka 25 g
  • listek laurowy
Pełne aromatu ale niezbyt ciężkie danie mięsne.

Nagrzać piekarnik do 180C. Pałki włożyć do miski, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć mąką. Umieścić na tacy i usunąć nadmiar mąki. W naczyniu żaroodpornym postawionym na ogniu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka na złoto. Kurczaka wyjąć na tacę. Rozpuścić masło razem z olejem. Smażyć szalotki 3-4 minuty. Dodać pieczarki i tymianek i smażyć aż grzyby zrumienią się na złoto. Dodać mąkę strzepaną wcześniej z kurczaka, smażyć mieszając 2 minuty. Dodać wino, rosół i połowę pietruszki. Zagotować cały czas mieszając. Dodać listek laurowy. Włożyć do naczynia kurczaka, przykryć i piec 45 minut. Podawać posypane pozostałą pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...