Szukaj przepisów

czwartek, 27 lutego 2014

Ciasto gruszkowe z kardamonem Magdy Gessler

Składniki:
  • dojrzałe gruszki ze skórką 1,5 kg
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • kardamon
ciasto:
  • mąka tortowa 250 g
  • sól szczypta
  • cukier puder 2 łyżki
  • masło 0,5 kostki
  • śmietana 22% 1 łyżka
  • sok i skórka z cytryny
  • olej (ile zabierze)
Posiekać na stolnicy masło z mąką, dodać sól, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Zagnieść elastyczne ciasto, dolewając olej tak aby się zlepiło. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Gruszki pokroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Pokropić sokiem z cytryny. Rozetrzeć kardamon w moździerzu. Posypać gruszki kardamonem i cukrem. Wylepić ciastem posmarowaną masłem blaszkę, tak aby sporo ciasta zwisało poza brzeg. Wyłożyć gruszki na spód i zawinąć zwisające brzegi ciasta, tworząc ozdobny rąbek. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Posypać cukrem pudrem.

Czas 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...