Szukaj przepisów

środa, 5 marca 2014

Śliwki z kruszonką na kruchym cieście Magdy Gessler

Składniki:
  • masło 200 g
  • cukier puder 200 g
  • jajko 4
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka 250 g
  • masło (na kruszonkę) 125 g
  • mąka (na kruszonkę) 1 szklanka
  • cukier (na kruszonkę) 0,5 szklanki
  • przekrojone na ćwiartki śliwki węgierki 800 g
  • cukier puder do posypania
Kruszonka: roztopić masło i wystudzić je. Wymieszać z mąką i cukrem. Włożyć do lodówki. Umyć, osuszyć i pokroić na połówki śliwki. Rozgrzać piekarnik do 180⁰C. Blaszkę posmarować masłem.

Ciasto: przez około 8 minut ucierać mikserem masło z cukrem pudrem na aksamitną i pulchną masę. Dodawać po jednym jajku. Porcjami dodawać mąkę z proszkiem. Zmiksować na gładką masę. Wylać ciasto do blaszki, położyć na nim śliwki przecięciem do góry i posypać kruszonką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 60 minut. Przestudzone ciasto posypać dla smaku i dekoracji cukrem pudrem.

Czas 1 godz. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...