- masło 200 g
- cukier puder 200 g
- jajko 4
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mąka 250 g
- masło (na kruszonkę) 125 g
- mąka (na kruszonkę) 1 szklanka
- cukier (na kruszonkę) 0,5 szklanki
- przekrojone na ćwiartki śliwki węgierki 800 g
- cukier puder do posypania
Ciasto: przez około 8 minut ucierać mikserem masło z cukrem pudrem na aksamitną i pulchną masę. Dodawać po jednym jajku. Porcjami dodawać mąkę z proszkiem. Zmiksować na gładką masę. Wylać ciasto do blaszki, położyć na nim śliwki przecięciem do góry i posypać kruszonką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 60 minut. Przestudzone ciasto posypać dla smaku i dekoracji cukrem pudrem.
Czas 1 godz. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz