- makaron tagliatelle 400 g
- suszone borowiki 20 g
- szynka parmeńska 4 plastry
- małe pieczarki 200 g
- cebula 1
- pomidorki koktajlowe 200 g
- natka pietruszki 1/2 pęczka
- oliwa 1 łyżka
- białe wytrawne wino 100 ml
- czosnek 2 ząbki
- śmietana 30% 200 ml
- sól
- pieprz
Namoczyć suszone borowiki w ciepłej wodzie.
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Pokroić pieczarki na ćwiartki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Drobno posiekać natkę pietruszki.
Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić.
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i smażyć szynkę, aż będzie chrupka i przyrumieniona. Wyjąć z patelni i odstawić. Wrzucić na patelnię cebulę i pieczarki oraz smażyć około 4 minuty, mieszając.
Wyjąć borowiki z wody, odcisnąć i drobno pokroić.
Wycisnąć czosnek przez praskę i dodać do pieczarek. Dorzucić pomidory i borowiki i smażyć około minutę. Podlać winem i gotować na małym ogniu tak długo, aż połowa płynu odparuje. Dolać do sosu śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Pokruszyć szynkę i dodać do sosu razem z posiekaną natką pietruszki.
Wrzucić makaron do sosu, wymieszać i nakładać do miseczek.
Czas 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz