Składniki:
- surowa szynka wieprzowa 1,2 kg
- bulion 250 ml
- kolorowy pieprz 1 łyżeczka ziaren
- goździki 6
- jałowiec 5 ziaren
- ziele angielskie 6 ziaren
- suszony majeranek 1 łyżka
- czerwone wino 200 ml
- pieprz
- cukier 1 łyżka
- sól
- świeży rozmaryn do dekoracji
Mięso opłukać, wysuszyć natrzeć 1 łyżeczką soli i cukrem. Rozetrzeć w moździerzu goździki, kolorowy pieprz, jałowiec i ziele angielskie. Posypać mięso przyprawami i oprószyć majerankiem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec dwie godziny w temperaturze 180 stopni C. Podczas pieczenia często polewać winem i bulionem. Pieczeń podawać z sosem z pieczenia i ziemniakami z wody.
Czas 3 godz. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz