Składniki:
- grzyby suszone 55 g
- mrożone grzyby (najlepiej borowiki) 150 g
- bulion z jarzyn 1 l
- biała cebula 1 mała szt.
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- serek mascarpone 2 łyżki
- grubo tarty parmezan 2 szklanki
- natka pietruszki garść
- świeży tymianek do przybrania 1 gałązka
- sól
- pieprz
Wypłukać suszone grzyby chłodną wodą i zalać 1,5 szklanki zimnej wody. Odstawić do namoczenia. Rozmrozić grzyby i wysuszyć. Drobno posiekać cebulę. Rozgrzać oliwę w garnku na małym ogniu i zeszklić cebulę. Pokroić grzyby na małe kawałki i wrzucić do garnka. Smażyć chwilę na małym ogniu. Wlać bulion, tak żeby zakrył grzyby i gotować prawie do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut. Doprawić i zmiksować na aksamitny krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać bulionu. Dodać serek mascarpone i zmiksować na najniższych obrotach. Przed podaniem polać odrobiną oliwy, nałożyć po kopiatej łyżce parmezanu, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Przybrać gałązką tymianku.
Czas 1 godz. 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz