Składniki:
- udziec wołowy 1,5kg
- smalec 1 łyżka
- cebula 2 duże szt.
- włoszczyzna 1 pęczek
- domowy przecier pomidorowy 2 łyżki
- czerwone wytrawne wino 1 kieliszek
- bulion wołowy 0,5 szklanki
- pierniczki bez dodatków 4
- ziele angielskie 3 ziarenka
- goździki kilka
- pieprz czarny 1 łyżka ziarenek
- jagody jałowca 1 łyżka
- masło 1 łyżka
Pokroić cebule w piórka. Umyć warzywa, obrać i pokroić w kostkę. Umyć mięso, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić smalec W brytfance i podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną włoszczyznę razem z cebulą i dusić pod przykryciem. Dodać przecier pomidorowy, wino, 3 szklanki wody, bulion i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 1½ do 2 godzin. Gdy mięso jest gotowe odcedzić sos przez sitko i przelać do rondelka. Wsypać pokruszone pierniczki i gotować, aż ciastka się rozpuszczą, cały czas mieszając. Mięso podajemy pokrojone w plastry i polane sosem. Do tak przygotowanej świątecznego wołowiny najlepiej pasują gotowane warzywa i puree z ziemniaków.
Czas 2 godz. 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz