Szukaj przepisów

piątek, 14 marca 2014

Pierożki z konfiturą Magdy Gessler

Składniki:
  • jajka 2
  • olej 1 łyżka
  • konfitura
  • mąka 0,5 kg
  • drożdże 100 g
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 1/2 szklanki
Dodać do połowy mąki drożdże zmieszane z cukrem oraz podgrzane mleko. Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce. Ubić białka na pianę. Dodać cukier i żółtka. Połączyć ubite jajka z zaczynem drożdżowym, pozostałą częścią mąki i olejem. Wyrobić na gładką, jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia.

Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra. Wykrawać kółka szklanką lub formą do ciastek. Nakładać konfiturę i lepić pierożki. Układać pierożki na wyłożonej papierem blasze. Piec ok. 30 minut w rozgrzanym do 190 °C piekarniku.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Czas 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...