Składniki:
Dodać do połowy mąki drożdże zmieszane z cukrem oraz podgrzane mleko. Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce. Ubić białka na pianę. Dodać cukier i żółtka. Połączyć ubite jajka z zaczynem drożdżowym, pozostałą częścią mąki i olejem. Wyrobić na gładką, jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra. Wykrawać kółka szklanką lub formą do ciastek. Nakładać konfiturę i lepić pierożki. Układać pierożki na wyłożonej papierem blasze. Piec ok. 30 minut w rozgrzanym do 190 °C piekarniku.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Czas 45 min.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz