Szukaj przepisów

poniedziałek, 24 marca 2014

Ryba po grecku a la Gessler z Kuchennych Rewolucji

W restauracji "Łebska Chata" w Łebie Magda Gessler przeprowadziła kolejne "Kuchenne rewolucje". Do nowego menu Gessler wprowadziła zupę rybną, inne dania z ryby oraz hit karty- rybę po grecku

Ryba po grecku a la Gessler to bogaty w warzywa sos z dodatkiem kardamonu i cynamonu oraz miękka, rozpływająca się w ustach ryba - oczywiście dorsz. Sekretem sosu do tej ryby po grecku są pomidory.

Składniki:
  • 1 kg fileta z dorsza
  • 2 kg pomidorów
  • 1 mała cukinia
  • 6 marchwi
  • pół selera
  • 2 cebule
  • 3 większe pietruszki
  • 1 mały por (biała część)
  • 50ml wina białego
  • mąka
  • sól, pieprz, czerwona papryka słodka, kardamon i cynamon
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, oprószyć solą i pieprzem, papryką. Panierować w mące, smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podsmażyć cebulę i por (pokrojone w krążki). Marchew, seler i cukinię a także pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych okach, dodać do cebuli, podlać wodą i dusić. Gdy warzywa będą miękkie, przyprawić do smaku przyprawami. Dorzucić pokrojone pomidory (obrane ze skórki), dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać winem, gotować. Dusić około 10-15 minut. rybę zalać sosem, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...