W restauracji "Łebska Chata" w Łebie Magda Gessler przeprowadziła kolejne "Kuchenne rewolucje". Do nowego menu Gessler wprowadziła zupę rybną, inne dania z ryby oraz hit karty- rybę po grecku
Ryba po grecku a la Gessler to bogaty w warzywa sos z dodatkiem kardamonu i cynamonu oraz miękka, rozpływająca się w ustach ryba - oczywiście dorsz. Sekretem sosu do tej ryby po grecku są pomidory.
Składniki:
- 1 kg fileta z dorsza
- 2 kg pomidorów
- 1 mała cukinia
- 6 marchwi
- pół selera
- 2 cebule
- 3 większe pietruszki
- 1 mały por (biała część)
- 50ml wina białego
- mąka
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka, kardamon i cynamon
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, oprószyć solą i pieprzem, papryką. Panierować w mące, smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podsmażyć cebulę i por (pokrojone w krążki). Marchew, seler i cukinię a także pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych okach, dodać do cebuli, podlać wodą i dusić. Gdy warzywa będą miękkie, przyprawić do smaku przyprawami. Dorzucić pokrojone pomidory (obrane ze skórki), dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać winem, gotować. Dusić około 10-15 minut. rybę zalać sosem, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz