Składniki:
- wołowina 1 kg
- cebula 1
- ziemniaki 2
- ziele angielskie 5 ziarenek
- czarny pieprz kilka ziarenek
- suszony borowik 1
- bulion 500 ml
- śmietana 36% 200 ml
- ziemniak w mundurku 1
- oliwa
- duży listek laurowy 1
- masło 1 łyżka
- sól
- pieprz
Pokroić wołowinę w kostkę o boku 2 cm. Rozgrzać oliwę z łyżką masła w rondlu i przyrumienić mięso. Masło sprawi, że sos będzie kremowy. Pokroić cebulę w cienkie piórka, dodać do mięsa i smażyć chwilę. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, listek laurowy, pieprz oraz ziemniaki, pokrojone w kostkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Może to trwać od godziny do dwóch w zależności od rodzaju wołowiny. Jeśli objętość sosu się zmniejszy, dolać trochę bulionu i wymieszać. Gdy mięso będzie już miękkie, dołożyć suszonego borowika i dusić 15 minut. Obrać ziemniaka ze skórki i rozgnieść, dodać śmietanę i połączyć z gulaszem, żeby zagęścić sos. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gulasz podawać z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami, ale doskonale smakuje również z samym pieczywem.
Czas 2 godz. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz