Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 marca 2014

Kompot z suszu Magdy Gessler

Składniki:
  • suszone jabłka 150 g
  • suszone morele 100 g
  • suszone gruszki 100 g
  • suszone śliwki 100 g
  • suszone figi 100 g
  • miód 5 łyżek
  • goździki 3
  • cynamon 1 laska
  • skórka i sok z cytryny
Opłukać owoce, włożyć do garnka i zalać 4 litrami wody. Odstawić na całą dobę. Odlać dwie szklanki z wody, w której moczyły się owoce do rondla, garnek z owocami wstawić na ogień i gotować 30 minut. Do rondla dodać miód, goździki, skórkę cytrynową, cynamon i gotować do uzyskania konsystencji syropu. Usunąć skórkę z cytryny, dodać syrop do ugotowanych owoców i wymieszać. Jeśli kompot jest za słodki można dodać sok z cytryny.

Czas 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...