Szukaj przepisów

piątek, 14 marca 2014

Omlet na słodko Magdy Gessler

Składniki:
  • żółtka 3
  • białka 5
  • mąka kukurydziana 1 łyżeczka
  • dżem
  • cukier 100 g
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • masło 2 łyżki
Utrzeć żółtka z cukrem, białka ubić na pianę. Dodać do żółtek. Wymieszać mąkę pszenną i kukurydzianą i wsypać do masy. Delikatnie wymieszać. Stopić w rondelku masło i przelać do małego naczynia żaroodpornego. Wylać przygotowane ciasto na masło. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piec ok. 7 min, aby omlet uzyskał złoty kolor.

Przełożyć usmażony omlet na talerz. Rozsmarować na środku marmoladę i złożyć na pół.

Podawać także ze świeżymi owocami.

Czas 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...