Szukaj przepisów

piątek, 7 marca 2014

Kompot żurawinowy Magdy Gessler

Składniki:
  • świeże żurawiny 4 szklanki
  • woda 2000 ml
  • pomarańcza 1
  • cytryna 1/2
  • cynamon szczypta
  • goździki 6
  • duża pomarańcza 1
  • cukier 5 łyżek
  • wanilia 1 laska
Opłukać żurawiny i wsypać do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 40 minut, aż zmiękną i zaczną pękać. Obrać ze skórki pomarańczę i cytrynę, pokroić w plasterki i wrzucić do garnka z żurawinami. Dodać goździki i gotować jeszcze 15 minut. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, szczyptę cynamonu i cukier. Wymieszać i całość przelać przez sitko. W razie potrzeby można dolać wody lub dosłodzić.

Czas 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...