Składniki:
- gęś ok. 4 kg
- suszony majeranek 1 łyżka
- czosnek 2 - 3 ząbki
- bulion drobiowy 0,5 szklanki
- masło 1 łyżka
- cielęcina 30 dag
- wątróbka drobiowa lub cielęca 15 dag
- czerstwa bułka 1
- mleko 1 szklanka
- cebula 1
- majeranek 2 łyżki
- jajko 2
- sól
- pieprz
Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu). Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3-4 godziny. Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku. Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny. Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem. Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem. Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 200°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.
Czas 3 godz. 55 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz