Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 marca 2014

Wigilijny krem z grzybów Magdy Gessler

Składniki:
  • suszone grzyby 100 g
  • bulion z jarzyn 1000 ml
  • mała cebula 1
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • liście bazylii garść
  • kolorowy pieprz
  • sól
Wypłukać suszone grzyby chłodną wodą i zalać 1,5 szklanki zimnej wody. Odstawić do namoczenia. Drobno posiekać cebulę. Rozgrzać oliwę w garnku na małym ogniu i zeszklić cebulę. Pokroić grzyby na małe kawałki i dorzucić do garnka. Podsmażyć chwilę na małym ogniu. Wlać tyle bulionu, żeby zakryć grzyby i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Wsypać posiekaną bazylię, doprawić i zmiksować na aksamitny krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać bulionu. W pierwszy dzień świąt w trakcie miksowania możemy dodać około 3 łyżek kremowego serka naturalnego. Przed podaniem polać delikatnie oliwą i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Czas 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...