- twaróg śmietankowy 100 g
- śliwki 700 g
- drobno starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
- cynamon 0,5 łyżeczki
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- zmielone płatki migdałowe 75 g
- cukier 3 łyżki
- masło 100 g
- żółtko do posmarowania
- mleko do posmarowania
Przesypać mąkę na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać. Dodać twaróg śmietankowy i ponownie posiekać. Zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta. Obie części owinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić formę. Spód nakłuć widelcem i wstawić do schłodzenia.Rozgrzać piekarnik do 200⁰C. Odpestkowane śliwki pokroić. Wymieszać z cynamonem, mąką ziemniaczaną skórką z cytryny i migdałami. Wyłożyć na spód. Z pozostałej części cista uformować wałeczki i ułożyć na wierzchu. Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piec 45 minut.
Czas 1 godz. 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz