Szukaj przepisów

poniedziałek, 24 marca 2014

Pad Thai Magdy Gessler

Sos do pad thai
Składniki:
  • 1,5 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1/4 szklanki rosołu z kurczaka (może być inny wywar, bulion)
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2-1 łyżeczki sosu chili lub pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta białego pieprzu
  • 4 łyżki cukru palmowego (ew. cukru brązowego)
Przygotowanie sosu:
Pastę z tamaryndowca rozetrzeć z cukrem (trzeba dodać go dość sporo, cukier musi zrównoważyć gorzki smak tamaryndowca). Dodać pozostałe przyprawy. Spróbować - powstały sos powinien smakować najpierw słodko, potem ostro-słono i na końcu gorzko. Dodać więcej cukru, jeśli sos jest za gorzki albo więcej chili, jeśli jest mało ostry. Sos powinien być intensywny w tym momencie przygotowania, jednak kiedy zostanie nim pokryty makaron, smak będzie idealny.

Sos do pad thai jest gotowy, można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Makaron pad thai 
Składniki:
  • przygotowany wcześniej sos do pad thai
  • 250 g tajskiego makaronu ryżowego
  • 10-12 surowych krewetek obranych z pancerzy
  • 1 pierś z kurczaka bez kości pokrojona na drobne kawałki
  • 1.5 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1-2 świeże papryczki chili (czerwone lub zielone) - do smaku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 4 zielone cebulki, pokrojone (oddzielnie część biała i zielona)
  • 1 jajko
  • 2-3 filiżanki kiełków fasoli
  • 1/3 filiżanki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych, posiekanych
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • cząstki limonki 
Przygotowanie makaronu pad thai: Wskazówka: Aby uzyskać autentyczny smak makaronu pad thai należy makaron ryżowy namoczyć we wrzątku, aż zmięknie, ale wciąż będzie jędrny i nieco "kruchy", (zamiast go gotować). Następnie smażyć.

Włożyć kurczaka do miski, wymieszać z sosem sojowym, odstawić.

W dużym garnku zagotować wodę. Namoczyć makaron ryżowy, wyłączyć ogień. Pozwolić, by makaron moczył się około 6 minut lub do momentu, kiedy będzie na tyle miękki, żeby dało się go zgiąć. Wciąż musi pozostać jednak jędrny i niedogotowany. Odcedzić i przelać zimną wodą, co zapobiegnie sklejaniu. Odstawić.

Podgrzać w woku albo na patelni olej, rozprowadzić na całej powierzchni, dodać czosnek, chili, imbir i białe części cebulki. Smażyć 1 minutę mieszając.

Dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać krewetki, kontynuować smażenie do momentu, aż staną się różowe (2-3 minuty). Kiedy patelnia stanie się sucha, dodać 1-2 łyżki sosu pad thai. Odsunąć składniki na bok patelni. Wpić jajko na środek i szybko zasmażyć, aż się zetnie. Następnie dodać makaron i kolejne 2-4 łyżki sosu pad thai. Wymieszać makaron z pozostałymi składnikami z boków patelni. Co 1-2 minuty dodawać po łyżce sosu pad thai, aż zużyje się cały. Makaron pad thai powinien wówczas być już gumowo-pyszny i nieco kleisty (po 8-10 minutach). Na koniec dodać kiełki. Zdjąć z ognia, doprawić sosem rybnym (około 1 łyzeczki). Rozłożyć na talerze, udekorować cząstkami limonki. Makron pad thai posypać zieloną cebulką i orzeszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...