Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 marca 2014

Kluski z makiem Magdy Gessler

Składniki:
  • łazanki 5 szklanek
  • mleko 1500 ml
  • mak 1 szklanka
  • rodzynki 50 g
  • orzechy włoskie 50 g
  • suszone morele 50 g
  • sól 1 szczypta
Wypłukać mak na sitku i przelać duża ilością wrzątku. Osączyć i zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Rozpuścić miód, dodać mak i utrzeć. Dodać namoczone rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i morele. Przełożyć masę do rondla i gotować 5 minut, cały czas mieszając. Zagotować mleko ze szczyptą soli, wrzucić łazanki i gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i wymieszać z masą makowo-bakaliową.

Czas 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...