- mąka pszenna 300 g
- posiekany szczypiorek 1 łyżka
- posiekana natka pietruszki 1 łyżka
- posiekana bazylia 1 łyżka
- śmietana 4 łyżki
- pomidory 500 g
- papryczka chili 1
- mozarella 250 g
- czosnek 3 ząbki
- bazylia 1/2 pęczka
- oliwki bez pestek 4 łyżki
- oliwa 2 łyżki
- pieprz
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Natłuścić foremki. Wylepić je ciastem. Nakłuć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzany do 180°C.
Pokroić pomidorki i mozzarellę w plasterki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze szczyptą soli, 2 łyżkami oliwy i szczyptą pieprzu. Posiekać chili, oliwki pokroić na plasterki.
W podpieczonych tartaletkach ułożyć warstwami plasterki pomidorów oraz mozzarelli przekładając je oliwkami, chili i umytymi listkami bazylii. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorków. Na koniec posmarować przygotowaną oliwą z czosnkiem.
Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, aż mozarella się roztopi.
Podawać gorące, udekorowane ziołami.
Czas 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz