Szukaj przepisów

czwartek, 6 marca 2014

Tartaletki z pomidorami Magdy Gessler

Składniki:
  • mąka pszenna 300 g
  • posiekany szczypiorek 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżka
  • posiekana bazylia 1 łyżka
  • śmietana 4 łyżki
  • pomidory 500 g
  • papryczka chili 1
  • mozarella 250 g
  • czosnek 3 ząbki
  • bazylia 1/2 pęczka
  • oliwki bez pestek 4 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
Na stolnicę przesiać mąkę z łyżeczką soli, dodać masło, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek. Posiekać. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, wstawić na pół godziny do lodówki.

Natłuścić foremki. Wylepić je ciastem. Nakłuć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzany do 180°C.

Pokroić pomidorki i mozzarellę w plasterki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze szczyptą soli, 2 łyżkami oliwy i szczyptą pieprzu. Posiekać chili, oliwki pokroić na plasterki.

W podpieczonych tartaletkach ułożyć warstwami plasterki pomidorów oraz mozzarelli przekładając je oliwkami, chili i umytymi listkami bazylii. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorków. Na koniec posmarować przygotowaną oliwą z czosnkiem.

Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, aż mozarella się roztopi.

Podawać gorące, udekorowane ziołami.

Czas 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...