Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 marca 2014

Świąteczna dynia Magdy Gessler

Składniki:
  • dynia 1
  • świeża papryczka chili 1
  • mielona kolendra 1 łyżka
  • starta gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 6 łyżek
Nagrzać piekarnik do temperatury 200⁰C. Przekroić dynię na pół, wyjąć pestki i pokroić na łódeczki. Pokroić papryczkę chili w krążki. Jeśli danie ma być mniej pikantne – usunąć pestki, najlepiej w gumowych rękawiczkach. Utrzeć w moździerzu papryczkę z kolendrą, dużą szczyptą soli i pieprzu. Dodać startą gałkę i wlać oliwę. Dokładnie wymieszać marynatę, tak żeby przyprawy uwolniły aromat. Włożyć kawałki dyni do żaroodpornego naczynia i natrzeć marynatą. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C i piec około 30–40 minut, aż dynia będzie miękka.

Tak upieczona dynia jest świetnym dodatkiem do świątecznych mięs.

Czas 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...