Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 marca 2014

Sos żurawinowy Magdy Gessler

Składniki:
  • świeża żurawina 500 g
  • porto 1 kieliszek
  • cynamon 1 laska
  • skórka i sok z pomarańczy
  • cukier puder 150 g
Rozgrzać lekko patelnię rozpuścić cukier puder. Kiedy zacznie brązowieć rozprowadzić go drewnianą łyżką i dodać żurawinę. Wlać porto, sok z pomarańczy i dołożyć przełamaną na pół laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu, aż żurawina popęka, a konsystencja sosu zacznie przypominać dżem. Wyjąć laskę cynamonu i w razie potrzeby dosłodzić.

Sos jest wspaniałym dodatkiem do świątecznych mięs, wędlin i pasztetów.

Czas 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...