Szukaj przepisów

czwartek, 6 marca 2014

Nadziewany indyk Magdy Gessler

Składniki:
  • indyk 1 szt. (ok. 3 kg)
  • słonina 500 g
  • wątróbka z indyka 100 g
  • rodzynki 50 g
  • bułka 1
  • cebula 1 duża szt.
  • gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
  • białe wytrawne wino 1 butelka
  • jajko 2
  • masło 300 g
  • cukier szczypta
  • sól
  • pieprz
Indyka zanurzyć w winie i zostawić na noc. Następnego dnia indyka osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Posiekać wątróbkę i podsmażyć na 100 g masła. Bułkę namoczyć i odcisnąć z nadmiaru wody. Zemleć przez maszynkę słoninę, cebulę i bułkę. Wymieszać, dodać żółtka i pianę ubitą z białek. Doprawić pieprzem, solą, cukrem i gałką muszkatołową. Dodać sparzone rodzynki. Dokładnie wymieszać. Indyka napełnić farszem i zaszyć białą, bawełnianą nicią. Ułożyć go w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Roztopić pozostałe masło (prawie cała kostkę) i polać nim indyka. Skropić miso niewielką ilością wody. Indyka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 3 i pół godziny. Podczas pieczenia kilkakrotnie polać wodą z winem i powstającym sosem.

Czas 4 godz. 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...